24 Aralık 2010 Cuma

Eski Dostum Kertenkele (Şebnem İşigüzel)

Eski Dostum Kertenkele, Türkçe edebiyatın en içten, en sarsıcı seslerinden biri olan Şebnem İşigüzel'in bir ilk romandan beklenmeyen ustalık ve yetkinlikle kaleme aldığı ilk romanı.
Bu roman, on altı yaşındaki yoksul bir gencin, sevgili dostu Başparmak'la yaptığı soygunun, acı dolu bir maceranın romanı.Kahramanımız, Amerika'ya gitme hayallerinin süslediği hayatını; altın dişli halası, eşyalarla konuşan kız kardeşi, sinema manyağı Başparmak ve başkaları adına gittiği tahsilatlarda gösterdiği marifetle tanınan Kedici ile paylaşıyor. Düşlerle yarattığı hayatındaysa, onu teselli eden küçük tatlı şeyler ve aşk acısından kurtulmaya çalışan teyze kızı var.
Eski Dostum Kertenkele, ikiye bölünmüş bir ruhun, pişmanlığın, aşktan kaçmanın ve hayatta kalma çabasının romanı…

Bir şekilde ortasına düştüğümüz yaşantımızdan kıl payı sekebilir ve bambaşka bir hayata sürüklenebilirdik. Şebnem İşigüzel bunu yapıyor. Sizi alıyor 16 yaşındaki bir karakterin içine sokuyor. Size aşk acısı çektiriyor ve hırsızlık yaptırıyor. Bir yazarın kısacık romanıyla bu kadar etkileyici olması çok şaşırtıcı. Bitmesin diye azar azar okunan kitaplardan. Sanırım yazarın diğer kitaplarını gözüm kapalı alacağım.

Eren

0 yorum:

Yorum Gönder