24 Mayıs 2010 Pazartesi

Kürtaj (Richard Brautigan)

Uzun yıllar boyunca kaybedenler kütüphanesinde yaşamanın ardından, dünyanın en güzel kadınıyla tanışıp onunla birlikte olursanız eğer, zaman içinde başınız derde girebilir. Ama, kadın yanınızdaysa, bir gün onun dediği gibi "kahraman" olabilirsiniz. Bu kesin.

Kitaplar, kahve yapım kültürü, soylu bir kapı zili, genç bir erkeği elde tutmanın yolları, inanılmaz bir rekabet, geri geri uçan uçaklar, kürtaj
..
daha başka şeyler ve aşk üzerine yazılmış en iyi kitaplardan biri.
(Arka kapaktan alıntı)


beatitude: kesin mutluluk hali.. beat (beaten): harap, yenilmiş, yitik.. the beat generation: her iki tanıma da uydurulabilecek, ama aslında hiçbir yere sığdırılamayacak, uymayacak adamlardan oluşan bir akım..

beat generation: 2. dünya savaşı sırasında yetişkinliğini yaşamaya başlamış, ne bir kısım yaşıtlarının savaşmak için geçerli gördüğü değerlere inanan, ne de diğer kısım yaşıtlarının kutsal saydığı maddiyata katlanabilmiş bir avuç zeki genç adamın oluşturduğu kültür.. hippilere, Jim Morrison'a örnek olmuş, savaşa, maddiyata, düzene karşı çıkan, istedikleri gibi, özgürce yaşayan, saçmalayan, saçmalamaktan gocunmayan, yaptıkları hatalarla eğlenen, doğu felsefelerine merak salan, alternatif formlarıyla seksin tutkunu, uyuşturucu deneyimlerinden zevk alan, kafalarının güzel oluşunun verdiği mutluluğu edebiyata dökenlerin tarzı..

richard brautigan: jack kerouac, charles bukowski, william burroughs, neal cassady, allen ginsberg, bob kaufman, gary snyder gibi isimlerin başı çektiği beatniklerin en başarılı kalemlerinden biri.. dahil olduğu kuşağın diğer üyelerine nazaran daha yalnız, daha kırılgan ve daha efendi bir adam..

kürtaj: oyuncaklarının hikayesini mum boyalarla anlatan küçük çocuklar, öfkelerini hikayelere döken yeniyetmeler, anılarını roman haline getiren yaşlılar.. sıradan insanların, istedikleri şekilde, istedikleri konuda yazdıkları kitapların orjinal tek kopyalarını getirip istedikleri rafa yerleştirdiği bir kütüphane.. bütün hayatını bu kütüphanede geçiren, münzevi bir kütüphaneci.. vücuduyla senkronize olmayan dünyanın en güzel ve en utangaç kadını.. aşk.. kaybediş.. hüzünlü bir huzur..

mutlu insanların öyküsü yoktur..

Sanem

0 yorum:

Yorum Gönder